izmit escort izmit escort izmit escort duzce escort istanbul escort istanbul escort istanbul escort

Во согласност со економските политики, за извршување на секојдневните права и должности, општините се финансираат од сопствени извори на приходи и од други извори на финансирање. Сопствените извори на финансирање се локалните даноци и надоместоците и таксите утврдени со закон. Општината, во рамките на законот, ја утврдува висината на даноците, надоместоците и таксите. Од друга страна, општината се финансира и од државните дотации и од другите извори утврдени со закон. Во рамките на своите надлежности, општината на независен начин располага со своите приходи[1].

Според законот[2], извори на финансирање на општината се сопствените извори на приходи, дотации и средства од Буџетот на Република Македонија и од буџетите на фондовите и задолжувањето. Сопствените извори на приходи се:

  • Локални даноци утврдени со закон (данок на имот, данок на наследство и подарок, данок на промет на недвижности и други даноци утврдени со закон),
  • Локални такси утврдени со закон (комунални такси, административни такси и други такси утврдени со закон),
  • Локални надоместоци утврдени со закон (надомест за уредување на градежно земјиште, надоместоци од комунална дејност, надоместоци за просторни и урбанистички планови и други локални надоместоци утврдени со закон),
  • Приходи од сопственост (приходи од закупнина, приходи од камати и приходи од продажба на имот со чија продажба не се наружуваат јавните функции и надлежности),
  • Приходи од донации,
  • Приходи од парични казни утврдени со закон,
  • Приходи од самопридонес,
  • Други приходи утврдени со закон.

hatay escort hatay escort iskenderun escort iskenderun escort iskenderun escort hatay escort iskenderun escort hatay escort

betboo meritroyalbet giriş casinomaxi giriş casinomaxi cratosslot betebet vdcasino Cratosslot Giriş Sekabet Pulibet Giriş

casino siteleri milanobet tipobet sekabet elexbet
ngsbahis istanbul escort bayan paykwik canlı bahis kaçak bahis kaçak bahis