Се отстранува бараката без дозвола, поставена сред центарот на градот

По реакциите на граѓаните во врска со поставената бараката во јавен простор без дозвол , Општина Струга веднаш реагираше остранувајќи ја бараката и ослободувајќи го јавниот простор.
Јавните простори, шеталиштата се на и за граѓаните. Им благодариме на граѓаните кои ги пријавуваат ваквите случаеви и ги подржуваме и потикнуваме да продоложат и понатаму да ги пријават сите неправилности или слични случаеви.

Канцеларија за односи со јавноста,
Општина Струга

4 –тата средба на Општинскиот совет за безбедност и сигурност на патиштата

Денес во просториите на Општина Струга се оддржа 4 –тата средба по ред на Општинскиот совет за безбедност и сигурност на патиштата. Средбата се одвиваше по следниот дневен ред:
1) Реализација на предлог мерките за сообраќајна сигнализација во град Струга;
2) Режимот и промените на режимот на сообраќај во град Струга со посебен акцент на сообраќајниот проект, мислењето на СВР-Охрид од 2018 година, а во врска со член 348 од ЗБСП;
3) Именување на Претседател на ОСБСП – Струга;
На средбата се дискутираше за поставување на вертикална сингнализација по улиците каде што е потребно и истотака се дискутираше за новит режим. Решението за измена на собраќајниот режим ( едносмерен режим во неколку улици) беше прифатена како легитимна и функционална во однос на одвивањето на сообраќајот и како таква ќе продолжи да се спроведува.
Помошник командирот надлежен за сообраќајот при ПС – Струга, Велковски изјави дека сообраќајот во овие улици досега се одвива без пречки.
Што се оденсува на третата точка, членовите на ОСБСП со седум гласови “за” го избраа Ламбуш Велковски како претседател на ОСБСП, кој и ќе ги води наредните седници.
ОСБСП ќе продолжи со ваквите средби, секогаш во интерес на граѓаните за подобрување на одвивањето на сообраќајот.

Канцеларија за односи со јавноста,
Општина Струга

Акцијата за чиста Струга продоложи и вчера навечер

 

Општина Струга во соработка со ЈП Комунално вчеравечер реализираа акција на чистење на шеталиштето ( Корзо) почнувајќи од зелениот пазар до кај мостот.
Акцијата ќе продолжи и понатаму со чистење на парковите, улиците и јавните простори на Општина Струга.

Канцеларија за односи со јавноста,
Општина Струга

Од Струга со највисока почит и чест, Среќен 4 јули Америка.

Во мое лично име и во име на Општина Струга по повод 4 јули , Денот на независноста на Соединетите Американски Држави им ги пренесувам најискрените честитки на американскиот народ .
Потпишувањето на Декларацијата за независност на 4 јули 1776 година не е само најзначајниот настан во историјата на американската нација, туку и една од најважните станици на патувањето на цивилизацијата и најголемата вредност на човечкото општество, на слободата, демократијата и просперитетот.
Од Струга со највисока почит и чест, Среќен 4 јули Америка.

Со почит,
Д-р. Рамис Мерко
Градоначалникот на Општина Струга

Тимоние му честита на Рамис Мерко за работата што ја прави во Струга и демантираше за изјавата во медиуими

Денес во просториите на Општина Струга градоначалникот Мерко го пречека амбасадорот на Франција Кристијан Тимоние. На средбата беа присутни шефот на кабинетот Дашмир Насуфи, директорот на ЈП “Проаква” Јетон Шаќири , советникот Инает Дани и други преставници од општинската администрација.
Амбасадорот Тимоние зборуваше многу за убавиот впечаток што го имаше добиено од убавините на Струга и му честиташе на градоначалникот за неговато гостопримство и досегашното работење.
Меѓу другото на состанокот се дисктурише и за бројните шпекулации за горење на трската, узурпација на плажите и бесправните градби кои ги имаше во последно време по медиумите и порталите . Градоначалникот Мерко уште еднаш се изјасни дека во Струга не постојат бесправни градби на брегот на Охридското Езеро и дека никогаш нема да дозволи да постојат.
Амбасадорот Тимоние рече дека беше убеден во работата на градоначалникот Мерко и дека се надева дека во иднина ќе соработуваат во областа на туризмот и образованието, бидејќи двете страни изразија заеднички интереси.
Во однос на областа на образованието амбасадорот изјави дека веќе соработуваат со Општина Охрид и со Општина Битола и дека не смеат да бидат неправдени кон Струга кога станува збор за соработки .
“Вие сте најубедливиот градоначалник што некогаш сум го сретнал” рече Тимотие додека му честиташе на градоначалникот за неговите постигнувања и се изјасни дека неговата изјава беше погрешно толкувана и изманипулирана од страна на медиумите.
“Ние сме со Струга” продолжи амбасадорот Тимоние и рече дека многу наскоро ќе ја посети Струга и градоначалникот Мерко.

Канцеларија за односи со јавноста,
Општина Струга

Почна изградбата на заштитниот ѕид кај новата спортска сала во с.Лабуништа

На барање на населението на с.Лабуништа покрај новата спортска сала градоначалникот на Општина Струга, почна со изградба на заштитен зид со ограда. Гадоначалникот Мерко уште еднаш оствари проект кој беше побаран од страна на жителите со цел да се зголеми безбедноста на минувачите, децата или самите жители.

Канцеларија за односи со јавноста,
Општина Струга

Министерот Арбер Адеми во посета на Општина Струга

Денес, во просториите на Општина Струга градоначалникот Мерко заедно со шефот на кабинетот, а воедно и раководител на Одделението за образование, г. Дашмир Насуфи го пречекаа министерот за образование и наука, г. Арбер Адеми.
На средбата се дискутираше за проблемите со кои се соочува Општина Струга во областа на образованието и за некои проекти кои Општината планира да ги реализира во иднина.
После средбата, градоначалникот Мерко заедно со министерот Адеми ги следеа одблиску градежните работи во новата спортска сала кај СОУ ”Нико Нестор “ каде што беа пречекани и од страна на неколку професори на школото на кои им се даде можноста да му поставуваат прашања и да дискутираат за некои промблематики со министерот.

Канцеларија за односи со јавноста,
Општина Струга

Решение за свикување 25(дваесет и петата) седница на Советот на општина Струга

Врз основа на член  39 став 2 од Законот за локалната самоуправа, („Сл. Весник на РМ„ бр. 5/02), Претседателот на Советот на општина Струга, донесе

 

Р Е  Ш Е Н И Е

За свикување 25(дваесет и пета) седница на Советот на општина Струга

 

Ја свикувам 25 (дваесет и петата) седница на Советот на Општина Струга, за  27.06.2019 год. (четврток) со почеток во 10,оо часот, во големата сала на Советот на општина Струга:

Седницата ќе работи, по следниот:

 

Д Н Е В Е Н   Р Е Д

 

-Записник од 24 -тата седница на Советот на општина Струга,

 1. Предлог Правилник за доделување награди на талентирани ученици.
 2. Програма за дополнување на Програмата за уредување на градежно земјиште за 2019 година.
 3. Одлука за давање согласност на Одлуката за утврдување на бодот на платата во ЈОУДГ 8 ми март Струга.
 4. Предлог Статутарна Одлука за измена на Статутот на општина Струга.
 5. Предлог Одлука за давање под краткотраен  закуп на зграда во останато стопанство во сопственост на општина Струга во КО-Враништа.
 6. Предлог Решение за измена на Решението  за формирање на ОСБСП-Струга.
 7. Барање за  финансиска поддршка за Фетије Абдурахмани.
 8. Барање за  финансиска поддршка за Нејат Бајрамоски.
 9. Предлог Одлука за распределба на вишокот средства  ( добивката ) од работење на МЈП  „Проаква” – Струга за 2018 година.
 10. (Предлог Одлука ) Расправа за состојбите на сообраќајниот режим на улиците : ”15-ти Корпус” и “ Пролетарски Бригади” во град Струга.
 11. Одлука за утврдување потреба од донесување урбанистичка планска документација за усогласување на намената поднесена од Боголуб Попоски.
 12. Одлука за утврдување потреба од донесување урбанистичка планска документација за усогласување на намената поднесена од лицето Мендуе Мехмеди,
 13. Одлука за утврдување потреба од донесување урбанистичка планска документација за усогласување на намената поднесена од лицето Шефки Сулејмани,
 14. Одлука за утврдување потреба од донесување урбанистичка планска документација за усогласување на намената поднесена од лицето Илија Цветаноски,
 15. Одлука за утврдување потреба од донесување урбанистичка планска документација за усогласување на намената поднесена од лицето Грујоски Александар,
 16. Одлука за утврдување потреба од донесување урбанистичка планска документација за усогласување на намената поднесена од лицето Плушкоски Бранислав,
 17. Одлука за утврдување потреба од донесување урбанистичка планска документација за усогласување на намената поднесена од лицето Кајмакоски Павле,
 18. Одлука за утврдување потреба од донесување урбанистичка планска документација за усогласување на намената поднесена од ИВЗ на РМ Муфтиство Струга,
 19. Одлука за утврдување потреба од донесување урбанистичка планска документација за усогласување на намената поднесена од лицето Амит Ајро,
 20. Одлука за утврдување потреба од донесување урбанистичка планска документација за усогласување на намената поднесена од лицето Абдурахман Ахмеди,
 21. Одлука за утврдување потреба од донесување урбанистичка планска документација за усогласување на намената поднесена од лицето Циркоски Димитри,
 22. Одлука за утврдување потреба од донесување урбанистичка планска документација за усогласување на намената поднесена од лицето Колоња Реџеп,
 23. Одлука за утврдување потреба од донесување урбанистичка планска документација за усогласување на намената поднесена од лицето Аце Мартиноски,

Материали од 25 -та седница

СОВЕТ НА ОПШТИНА СТРУГА
Претседател,
Ресул Каба

Известување до граѓаните на општина Струга и здружението на пчелари

Се известуваат граѓаните и пчеларите општина Струга дека на подрачјето на општина Струга на 26.06.2019 година (среда) ќе ce спроведе теристичка (од земја) дезинсекција со цел уништување на комарци, како и дератизација на шахти.
Запрашувањето ќе се врши во период од 21.00 до 06.00 часот со апарат за УЛВ ладно запрашување.
Со дезинсекцијата ќе бидат опфатени сите населени места.

Се молат пчеларите и пчеларските задруги да превземат соодветните мерки за заштита на пчелите.
Во случај на појава на неповолни временски услови (ветар, дожд) дезинсекцијата се одложува за следниот поволен ден.

Канцеларија за јавни односи
Општина Струга