vevobahis giriş - cratosslot giriş - baymavi giriş

Препораки од Дирекцијата за заштита и спасување на граѓаните кои живеат на повисоките места во зимски услови

 1. Навремено да обезбедат доволни количини на храна и лекови за сопствените потреби.
 2. Навремено да обезбедат доволно храна и неопходни лекови за домашните животни.
 3. Да имаат обезбедено телефонски врски – по можност мобилни.
 4. Да внимаваат на покривите –  во случај на обилни врнежи од влажен снег и истите навреме да ги чистат.
 5. Навремено да информираат за настанати непогоди – несреќи.
 6. Редовно да ги чистат дворните места и да обезбедат нужна комуникација во населеното место.
 7. До колку не е крајно неопходно, да не го напуштаат населеното место со моторните возила, трактори и други превозни средства.

Препораки за сите граѓани кои оваа зима ќе одат на планина

Дирекцијата за заштита и спасување поради временските услови, нагла промена на температурата, појава на магла, и слично, на сите граѓани на Република Македонија им препорачува:

 1. континуирано да ја следат временската прогноза пред заминување во туристичките центри или било која друга дестинација;
 2. да не тргнуваат на пат со неисправно возило и без соодветна зимска опрема;
 3. да имаат доволно гориво во возилото за нивно пристигнување до саканата дестинација, но и во случај да дојде до прекин на сообраќајот;
 4. да имаат доволна количина на храна, вода, лекови и топла облека;
 5. да имаат наполнети батерии на мобилните телефони и конекција со своите роднини и пријатели;
 6. луѓето што ќе ги посетат зимските центри да ги користат уредените патеки за скијање, а, доколу истите сакаат да ги напуштат да ги известат спасителните служби на тие центри;
 7. планинарите, алпинистите и останатите граѓани кои сакаат да планинарат во зимски услови, да ги известат најблиските полициска станици или спасителни служби за нивниот правец на движење и времето на враќање.

There are no comments yet.

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).